# Környezetvédelem
# Hulladékmentes Otthon

Mi a baj az eldobhatókkal?

Mi a baj az eldobhatókkal?
No items found.
December 14, 2019
Hulladék
2 perc
Író(k):
Rakun dobozközösség megálmodója
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

A Forbes.com-on idén júniusban megjelent cikkben arról olvashatunk, hogy becslések szerint évente mintegy 8,8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba. Amellett, hogy ez a rengeteg szemét megfullasztja és megöli az óceáni életet, és több milliárd dolláros gazdasági veszteséget okoz, a műanyagok apró részecskékre bomlanak, amelyek belépnek az élelmiszerláncba, és olyan károkat okoznak, amelyek következményeit még nem értjük.

A spanyolországi cádizi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az óceáni szemét 80%-a műanyagból áll. Talán még meglepőbb, hogy az óceáni szemét háromnegyede mindössze 10 különböző elemből tevődik össze, amelyek közül nyolc műanyagból készült. Hihetetlen módon négy gyakori hulladéktípus teszi ki az óceánban található szemét 44%-át. A Nature Sustainability (2021. június 10.) folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az óceáni környezetben a top 4 hulladék a műanyag zacskók (14%); palackok (12%); műanyag élelmiszercsomagoló edények és evőeszközök (9%); és egyéb csomagolók (9%).

De nem kell az óceánig mennünk, hogy nagy mennyiségű egyszer használatos hulladékot találjunk. A Vendéglátás Magazin 2021. július 21-én megjelent cikke szerint évente 15 ezer tonnányit használhattunk azokból az egyszer használatos műanyagokból (pl. ételtartó dobozok, italpoharak, zacskók), amelyek forgalomba hozatalát a július 1-től hatályos kormányrendelet betiltotta. Ez temérdek mennyiség, amelynek csak kis százaléka kerül be az újrahasznosítási rendszerbe, hiszen nem is minden eldobható ételes doboz újrahasznosítható. Ekkora mennyiségű hulladék kezelése gazdaságilag és környezetileg is óriási erőforrásokat kíván.