Karalábé

A ropogós szuperzöldség

Termő időszak:
Május
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Október
Eltarthatóság:
Augusztus
Április
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
320
liter víz / 1kg
https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-karalabe/

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Méh több hasznos tudás

Fajtái:
  • Korai fehér karalábé – Tavasszal az első friss zöldségek között jelenik meg, zsenge és édes.
  • Lila karalábé – Külső héja lilás, belül fehér, kicsit erőteljesebb ízű, mint a fehér.
  • Tárolási karalábé – Késő ősszel szüretelik, nagyobb, strapabíróbb, sokáig eltartható.
Tárolás:
  • Hűtőben műanyag zacskóban vagy nedves ruhába csomagolva 2-3 hétig friss marad.
  • Pincében vagy veremben (homokba téve) akár 3 hónapig is eltartható.
  • A leveleket érdemes eltávolítani, mert gyorsan elvonják a nedvességet a gumóból.
Tartósítási lehetőségek:
  • Fagyasztás – Meghámozva, kockázva vagy reszelve, blansírozás után fagyasztható.
  • Savanyítás – Ecetes lében, más zöldségekkel együtt fermentálható.
  • Szárítás – Porrá őrölve levesekhez, főzelékekhez használható.
Amit ki lehet vele váltani:
  • Bolti snackek és chips-ek – Nyersen ropogtatva tökéletes alternatíva.
  • Importált salátazöldségek – A friss karalábé ízes és lédús, nincs szükség messziről hozott zöldségekre.
  • Túlzott húsfogyasztás – Rakott ételekben, főzelékben kiválthatja a hús egy részét.
  • Feldolgozott C-vitamin-tabletták – Egy karalábé természetes vitaminforrás, nincs szükség mesterséges pótlásra.

Érdekességek

Otthoni tippek:
  • Ne dobd ki a leveleit! Ugyanolyan ehető, mint a spenót vagy a kelkáposzta.
  • Zöldségként és köretként is szuper! Nyersen ropogós, főzve pedig krémes állagú lesz.
  • Ha túl fás a karalábé, ne keseredj el! A belső rész még mindig ehető, csak a külsőt vágd le vastagabban.
  • Remek húshelyettesítő! Rakott ételekben vagy pörköltben is megállja a helyét.
Tudtad?

🥗 A németek egyik kedvenc zöldsége. Annyira szeretik, hogy a „Kohlrabi” szót minden nyelvben így használják.

🏋️ Rendkívül magas C-vitamin-tartalommal bír! Egy karalábé fedezheti a napi szükségleted közel 100%-át.

🌱 Elég gyorsan nő. Egyes fajtái mindössze 8 hét alatt betakaríthatók.

🛡️ Immunerősítő és gyulladáscsökkentő. A népi gyógyászat szerint segít a torokgyulladás enyhítésében.

Története:
  • A középkorban terjedt el Európában, főként a német területeken.
  • A 19. században az USA-ban is népszerű lett, főként német bevándorlók révén.
  • Magyarországon főként levesekben és főzelékekben használják, de egyre népszerűbb nyersen is.
Vissza