Üdvözöl a beecopedia!

Itt megtalálsz minden igazás ökos tudást!

Zöld GYIK

A leggyakoribb ökos kérdésekre kerestük meg neked a tudományos alapú válaszokat!
Miért nem fenntartható a húsfogyasztás?
A húsipar óriási környezeti terhelést jelent, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, és kizsákmányolja az állatokat.
A világ húsfogyasztása jelenleg is növekvő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a kutatások rendre kimutatják az iparág negatív környezeti hatásait és kizsákmányoló jellegét. Az állattartás elsősorban sokkal nagyobb föld- és vízigényű, mint az emberi fogyasztásra szánt növénytermesztés. Üvegházhatású gázok kibocsátásával hozzájárul a klímaváltozáshoz, valamint rendkívül környezetszennyező. Az állati takarmány megtermelése ráadásul erdőirtással, szállítása pedig károsanyag kibocsátással jár. Az állatokat általában nem etikus körülmények között tartják. A hús- és tejtermékfogyasztásunk drasztikus csökkentésével tehát hatalmas eredményeket érhetünk el. Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapúra váltásával átlagosan 50%-kal csökkenthető a környezeti terhelés, ráadásul ezek az egészségre is jobb hatással vannak.
Melyek a komposztálás alapelvei?
Alakítsd ki a komposztáló helyet, gyűjtsd itt az organikus hulladékodat, majd ügyelj az oxigén, nedvesség és időnkénti keverés biztosítására.
A szerves hulladékokból tápanyagban gazdag komposzt készíthető házilag, ami a legtermészetesebb humuszforrás a növényeinknek, és jelentősen csökkenthető vele a háztartási hulladék mennyisége. Ha van rá lehetőség, a kertben gyűjtsd össze a konyhai vagy kerti maradékokat, zöldhulladékot (pl. gyümölcs, falevél). Ha nincs erre mód, kereshetsz közösségi komposztálót, vagy használhatsz komposztáló edényt (ládát, keretet, vagy konyhai komposztálót). Minden olyan szerves hulladék a komposztba kerülhet, amely nem tartalmaz szintetikus vagy nem lebomló anyagokat, valamint fertőzéstől, betegségtől, káros anyagoktól mentes. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás, hogy ne szaporodhassanak el a nemkívánatos baktériumok. Emellett érdemes lazító anyagokat (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverni, és árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keresni. A komposztot kb. 6-hetente keverjük át. Számos kültéri és beltéri módja létezik a komposztálásnak, ezért járj utána a számodra legpraktikusabb verziónak.
Fenntartható-e étteremben étkezni?
Csak a megfelelő minősítéssel rendelkező, jelölten fenntartható vendéglátóhelyeken igen.
Mivel egyre elterjedtebb a környezetbarát szemléletmód a vendéglátóiparban, az éttermek is lehetnek fenntarthatóak, ha teljesítik az alábbi kritériumokat: helyi vagy saját termesztásű alapanyagokból főznek, társadalmi felelősséget vállalnak, kiküszöbölik az élelmiszerpazarlást és minimalizálják az általuk termelt egyéb hulladékot, optimalizálják a víz- és energiafelhasználásukat, zerowaste módon csomagolnak ételt, környezetbarát tisztítószereket használnak, előtérbe helyezik a vegán fogásokat, valamint a fenntartható gondolkodást érintő, hosszútávú cselekvési tervvel rendelkeznek.
Drágább megoldás-e a fenntartható öltözködés?
Tudatosan és hosszútávra tervezve még jelentősen olcsóbb is lehet.
"Öltözködésünk fenntarthatóbbá tétele valójában pénzügyileg is előnyös lehet, amellett, hogy minimalizáljuk a bolygóra és társadalomra negatív hatásunkat – amiért többek között a fast fashion is felelős. Ha használt ruhát vásárolsz, akkor egyszerre tudsz környezettudatos lenni, és pénzt spórolni. Ha vannak megunt darabjaid, azokat felújíthatod, vagy elcserélheted. A hibás ruhákat és kiegészítőket igyekezz megjavíttatni. Ha egyszeri alkalomra keresel ruhát, akkor akölcsönzés vagy bérlés is szuper döntés lehet. Ha pedig új terméket vásárolsz, keress helyi kézműveseket vagy igazoltan fenntartható márkákat. Bár ezek ára magasabb, mint a fast fashion verziójának, sokkal időtállóbbak és jobb minőségűek. Hosszútávon tehát mindenképpen pénzt tudsz spórolni, hiszen ritkábban vásárolsz, de jobb minőségű és sokoldalúan hordható ruhákat, kiegészítőket."
Hogyan hat a fenntartható divat a gazdaságra?
Globálisan a fenntarthatóság a gazdaság fellendülését és megerősödését segíti elő.
A fenntartható divat kétségtelenül kedvezően hat a globális gazdaságra. Mivel a fenntartható ruhaipari termékek egyre keresettebbek a piacon, így ez a szektor egyre nagyobb fellendülést mutat, ezzel serkentve a globálos gazdaságot. A fenntartható divat csökkenti a kizsákmányolást, a gyerekmunkát, és elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését is. A társadalmi fenntarthatóság jegyében kiosztott korrekt bérek pedig a gazdasági stabilitást erősítik. A körforgásos jelleg csökkenti a vállalatok kiadásait, ami szintén gazdasági erősödéshez vezet.
Mit jelent és hogyan működik a körforgásos divat?
A divatipar már meglévő erőforrásainak újrafelhasználása: használtruha-kereskedelem, újrahasznosítás, felújítás stb.
A divatipar meglévő erőforrásainak újrafelhsználása a fenntarthatóság egyik alapköve. Ehhez már a ruhák megtervezésénél tudatosnak kell lenni, ahol időtálló, hosszú élettartamú darabok készítése a cél. Fontos, hogy acégek olyan anyagokból dolgozzanak, amelyek újrahasznosítottak vagy újrahasznosíthatóak. A gyártás során minimalizálni kell a veszteségeket, és gondoskodni a keletkezett hulladék körforgásban tartásáról (pl. újrahasznosítás, komposztálás). A körforgásnak az is része kell, hogy legyen, hogy a forgalmazó lehetőséget biztosít a termékek visszavételére. A körforgásos divatiparhoz te is hozzá tudsz járulni, ha használt ruhákat vásárolsz, egyszeri alkalomra ruhát kölcsönzöl, előtérbe helyezed a megújuló alapanyagokat, cserélgetsz a barátaiddal, megjavítod a hibás darabokat, valamint ha szelektíven gyűjtöd a textilhulladékot.
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
A témakör kidolgozás alatt áll
Forrás:
Tudományos forrás:
Méh több

Március

i szezonális növények

Csak azokat az alapanyagokat mutatjuk meg, melyekből alacsony lábnyomú ételt készíthetünk.
Méh több

Ajánlj nekünk receptet!

Sikeres beküldés!
2 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot!
Hoppá, valami hiba történt. Próbáld meg újra, vagy írj emailt!