Alakítsd ki a komposztáló helyet, gyűjtsd itt az organikus hulladékodat, majd ügyelj az oxigén, nedvesség és időnkénti keverés biztosítására.
A szerves hulladékokból tápanyagban gazdag komposzt készíthető házilag, ami a legtermészetesebb humuszforrás a növényeinknek, és jelentősen csökkenthető vele a háztartási hulladék mennyisége. Ha van rá lehetőség, a kertben gyűjtsd össze a konyhai vagy kerti maradékokat, zöldhulladékot (pl. gyümölcs, falevél). Ha nincs erre mód, kereshetsz közösségi komposztálót, vagy használhatsz komposztáló edényt (ládát, keretet, vagy konyhai komposztálót). Minden olyan szerves hulladék a komposztba kerülhet, amely nem tartalmaz szintetikus vagy nem lebomló anyagokat, valamint fertőzéstől, betegségtől, káros anyagoktól mentes. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás, hogy ne szaporodhassanak el a nemkívánatos baktériumok. Emellett érdemes lazító anyagokat (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverni, és árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keresni. A komposztot kb. 6-hetente keverjük át. Számos kültéri és beltéri módja létezik a komposztálásnak, ezért járj utána a számodra legpraktikusabb verziónak.