Mandula

Fenntartható energiaforrás!

Termő időszak:
Július
Augusztus
Szeptember
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
1.7
kg CO2e / 1kg
10000
liter víz / 1kg
https://tudatosvasarlo.hu/mi-fan-terem-mandula/

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Méh több hasznos tudás

Fajtái:
  • Édes mandula: A leggyakoribb fogyasztott változat, magas olajtartalma miatt kiváló nassolnivaló vagy alapanyag növényi italokhoz.
  • Keserű mandula: Aromásabb, de nyersen mérgező lehet a benne lévő ciánglikozid miatt – főként olajok és ízesítők készítésére használják.
  • Marcona mandula: Spanyol specialitás, édesebb és lágyabb állagú, gyakran pörkölve vagy süteményekhez használják.
  • Tárolás:
  • Héjában tárolva: Hűvös, száraz helyen hónapokig eláll, így természetesen védve marad a nedvességtől és a rovaroktól.
  • Pucolva, légmentesen zárva: Hűtőben akár fél évig, fagyasztóban pedig egy évig is eltartható, így megelőzhető az avasodás.
  • Tartósítási lehetőségek:
  • Pirítás: Kihozza a mandula természetes édességét és ropogósabbá teszi, így snackként is tökéletes.
  • Mandulavaj készítés: Krémes, tápláló alternatíva mogyoróvaj helyett, amely smoothiekhoz, zabkásához vagy kenyérre kenve is kiváló.
  • Olajkivonás: A mandulaolaj nemcsak a konyhában, hanem bőrápolásra is remekül használható, mivel gazdag E-vitaminban.
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Tehéntej helyett mandulatej: Egy liter tehéntej előállítása négyszer annyi vízbe és ötször annyi CO₂-kibocsátásba kerül, mint egy liter mandulatej.
  • Húspótlóként mandulakrém: A krémes textúrájú mandula kiváló alapja lehet vegán pástétomoknak, amivel a húsos krémeket helyettesíthetjük.
  • Érdekességek

    Otthoni tippek:
  • Áztasd be egy éjszakára! Így könnyebben emészthető, és még krémesebb növényi tejet készíthetsz belőle.
  • Tartsd légmentesen zárva! Az avasodás elkerülése érdekében tárold üvegben vagy fagyasztóban.
  • Használd fel a maradékot! A mandulatej készítése után visszamaradt pépet ne dobd ki, inkább süss belőle kekszet vagy keverd zabkásába.
  • Mandulás pesto? Próbáld ki fenyőmag helyett, így olcsóbb és fenntarthatóbb alternatívát kapsz.
  • Tudtad?
  • A mandula az egyik legrégebben termesztett dióféle, és már az ókori Egyiptomban is fogyasztották.
  • A mandulafák beporzásához évente több millió méhet szállítanak Kaliforniába, amely a világ legnagyobb mandulatermelője.
  • A keserű mandula nyersen mérgező lehet, mert ciánvegyületet tartalmaz, de feldolgozás után biztonságosan fogyasztható.
  • Története:

    A mandula őshazája a Közel-Kelet, de már az ókori rómaiak is kedvelték, és "görög dióként" emlegették. A középkorban a szerzetesek előszeretettel készítettek belőle mandulatejet, mivel a böjti időszakok alatt ez volt az egyik fő fehérjeforrásuk. Napjainkban a mediterrán étrend egyik alapköve, és a fenntartható növényi étrend egyik legfontosabb összetevője.

    Vissza