A fenntartható élelmezési rendszerek mindenki számára elérhetővé teszik a fenntartható és egészséges étkezést rendszerszintű változtatások bevezetésével.
A fenntartható élelmezési rendszerek amellett, hogy egészséges élelmiszerekkel látják el az embereket, mindezt gazdaságilag, társadalmilag, illetve a környezetre nézve fenntartható módon teszik. Ezt a fenntartható mezőgazdaság fejlesztésével (például a fosszilis üzemanyagok elhagyásával), a fenntartható ellátási lánc kialakításával, fenntartható étrendre biztatással, valamint az élelmiszerhulladék csökkentésével érik el. Jellemzői, hogy minden színtéren energiahatékony, nem zsákmányolja ki a munkaerőt és a természetet, a környezetre semleges vagy pozitív hatással van, klímasemleges, egészséges, valamint minimalizálja a keletkezett hulladék mennyiségét, és támogatja a 3R folyamatokat. Ilyen rendszerek kialakításához és működtetéséhez az országok kormányainak együttműködése szükséges.