Vissza

Mentás borsóleves

25
perc
Könnyű
magyar
ebéd
0.3
kg CO2 / adag
80
liter / adag

Hozzávalók (4 adag)

  • 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 750 ml zöldségalaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml növényi tejszín (pl. kókusz- vagy zabtejszín)
  • 1 kis csokor friss menta, aprítva
  • 1 teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata
  1. Egy lábasban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és további 1 percig pirítjuk.
  3. Beleöntjük a zöldborsót, majd felöntjük a zöldségalaplével, és fedő alatt 10-12 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  4. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a növényi tejszínt, a friss mentát és a citromlevet.
  5. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  6. Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon még 2-3 percig melegítjük.
  7. Melegen tálaljuk, extra friss mentával vagy pirított magokkal díszítve.
Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 190 kcal
  • Fehérje: 7 g
  • Szénhidrát: 22 g
  • Zsír: 8 g
  • Rost: 6 g
  • Vas: 20% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)
Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

Ez a leves remek alternatívája a hagyományos, tejszínes borsóleveseknek. Krémes állagát tejtermékek nélkül éri el, így könnyebb és fenntarthatóbb választás.

Tudnivalók

Tárolás és fogyasztás
  • Hűtőben: légmentesen zárható edényben 2-3 napig eltartható
  • Fagyasztva: 1 hónapig tárolható
  • Felmelegítés: alacsony lángon vagy mikrohullámú sütőben melegíthető
  • Rövid története

    A zöldborsót már az ókori Egyiptomban és Rómában is termesztették, és évszázadok óta alapvető eleme a tavaszi étrendnek. A mentás borsóleves különösen népszerű az angol és francia konyhákban.

    Hatása az emberre
  • A zöldborsó magas rost- és fehérjetartalmával támogatja az emésztést.
  • A menta frissítő hatású és segíthet az emésztési problémák enyhítésében.
  • A citromlében lévő C-vitamin fokozza a vas felszívódását.