Vissza

Répafasírt

45
perc
Könnyű
india
ebéd
0.4
kg CO2 / adag
120
liter / adag

Hozzávalók (4 adag)

  • 500 g sárgarépa, finomra reszelve
  • 100 g zabpehely (apró szemű)
  • 50 g csicseriborsóliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ½ teáskanál őrölt kurkuma (opcionális)
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 2 evőkanál lenmagliszt + 4 evőkanál víz (tojás helyett)

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata
  1. Egy tálban keverd össze a lenmaglisztet a vízzel, és hagyd állni 5 percig, hogy kissé besűrűsödjön.
  2. A finomra reszelt sárgarépát keverd össze a zabpehellyel, csicseriborsóliszttel, hagymával, fokhagymával és fűszerekkel.
  3. Add hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a lenmagos keveréket és a friss petrezselymet, majd alaposan dolgozd össze a masszát.
  4. Hagyd pihenni 10-15 percig, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.
  5. Kézzel formázz kis pogácsákat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, félidőben megfordítva.
  7. Serpenyőben is elkészíthető: közepes lángon kevés olajon 3-4 perc alatt oldalanként aranybarnára sütjük.
Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 210 kcal
  • Fehérje: 6 g
  • Szénhidrát: 28 g
  • Zsír: 8 g
  • Rost: 7 g
  • A-vitamin: 300% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)
  • Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

    A répafasírt nagyszerű alternatívája a húsos fasírtoknak vagy a krumplis pogácsáknak. Magas rosttartalma miatt laktatóbb, és sokkal környezetbarátabb.

    Tudnivalók

    Tárolás és fogyasztás
    • Hűtőben: légmentesen zárható edényben 3 napig eltartható
    • Fagyasztva: nyersen és sütve is tárolható 2 hónapig
    • Felmelegítés: sütőben 160°C-on 10 percig vagy serpenyőben pár perc alatt
    Rövid története

    A zöldségfasírtok népszerűsége az utóbbi években megnőtt, de valójában évszázadok óta készítenek különféle zöldségpogácsákat szerte a világon. Ez a recept a közel-keleti és európai konyhák fűszeres, egyszerű fasírtjaira épül.

    Hatása az emberre
  • A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amely segít a szem egészségének megőrzésében.
  • A zabpehely rostjai támogatják az emésztést és hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet.
  • A lenmag omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást a szervezetben.