Vissza

Almás-diós sárgarépa saláta

10
perc
Könnyű
magyar
vacsi
0.3
kg CO2 / adag
100
liter / adag

Hozzávalók (4 adag)

  • 400 g sárgarépa, reszelve
  • 2 közepes alma (200 g), vékony csíkokra vágva vagy reszelve
  • 50 g dió, durvára vágva
  • 2 evőkanál citromlé (frissen facsart)
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál juharszirup vagy agavé szirup
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj (opcionális)
  • Opcionálisan: mazsola vagy gránátalma mag a tálaláshoz

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata
  1. A sárgarépát és az almát lereszeljük vagy vékony csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük.
  2. Egy kisebb tálban összekeverjük a citromlevet, olívaolajat, juharszirupot, mustárt, sót és fahéjat.
  3. Az öntetet ráöntjük a sárgarépa-alma keverékre, és alaposan összeforgatjuk.
  4. Hozzáadjuk a durvára vágott diót, majd ízlés szerint mazsolával vagy gránátalma magokkal megszórhatjuk.
  5. Azonnal fogyasztható, de ha állni hagyjuk 15-20 percig, az ízek még jobban összeérnek.
Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 220 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Szénhidrát: 28 g
  • Zsír: 11 g
  • Rost: 6 g
  • C-vitamin: 40% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)
  • Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

    Ez a saláta remek alternatívája a majonézes répasalátának, könnyedebb, tápanyagban gazdagabb, és teljesen növényi alapú.

    Tudnivalók

    Tárolás és fogyasztás
  • Hűtőben: légmentesen zárható edényben 2 napig eltartható
  • Ne fagyasszuk: az alma és a sárgarépa elveszíti friss állagát
  • Tippek tálaláshoz: pirított dióval vagy gránátalmával még különlegesebb
  • Rövid története

    A sárgarépa-alma kombináció évszázadok óta kedvelt, különösen az európai konyhákban. A dióval és citrusos öntettel kiegészített változat a természetes édességet és a ropogós textúrát egyesíti.

    Hatása az emberre
  • A sárgarépa segíti a szem egészségét és erős antioxidánsokat tartalmaz.
  • Az alma pektintartalma támogatja az emésztést és a bélflóra egyensúlyát.
  • A dió omega-3 zsírsavakban gazdag, ami hozzájárul az agyműködéshez.