Vissza

Medvehagyma krémleves

30
perc
Könnyű
magyar
ebéd
0.4
kg CO2 / adag
120
liter / adag

Hozzávalók (4 adag)

  • 3 közepes burgonya (300 g), meghámozva és felkockázva
  • 1 kisebb vöröshagyma (80 g), apróra vágva
  • 1 nagy marék friss medvehagyma (50 g), durvára vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • Só és bors ízlés szerint
  • Opcionálisan: növényi tejszín vagy napraforgómag a selymesebb állagért

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata
  1. Egy lábasban az olívaolajat felhevítjük, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével.
  3. Közepes lángon 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
  4. Az utolsó 2 percben hozzáadjuk a durvára vágott medvehagymát, hogy megőrizze friss, zöld színét és aromáját.
  5. Az egészet botmixerrel simára turmixoljuk.
  6. Sóval, borssal ízesítjük, és opcionálisan egy kevés növényi tejszínnel vagy pirított napraforgómaggal gazdagíthatjuk.
  7. Melegen tálaljuk.
Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 160 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Szénhidrát: 28 g
  • Zsír: 3 g
  • Rost: 5 g
  • C-vitamin: 25% NRV*
  • K-vitamin: 40% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)
  • Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

    Ez a leves remek alternatívája lehet a klasszikus tejszínes krumplileveseknek vagy vajas-fokhagymás krémleveseknek, mivel hasonlóan selymes, de tejtermékmentes és könnyebb.

    Tudnivalók

    Tárolás és fogyasztás
  • Hűtőben: 3 napig tárolható légmentesen záródó edényben
  • Fagyasztva: nem ajánlott, mert a medvehagyma veszíthet az aromájából
  • Melegítés: alacsony lángon, hogy az ízek ne vesszenek el
  • Rövid története

    A medvehagyma évszázadok óta ismert vadon termő gyógynövény, amelyet a népi gyógyászatban immunerősítő és tisztító hatása miatt használtak. A tavaszi szezonban frissen elérhető, így hagyományosan ilyenkor fogyasztják.

    Hatása az emberre
  • A medvehagyma kiváló természetes méregtelenítő és vérnyomáscsökkentő hatású.
  • Magas C-vitamin- és kénvegyület-tartalma miatt erősíti az immunrendszert.
  • A burgonya energiát adó szénhidrátokat és káliumot biztosít a szervezet számára.